NOVICE

Izšolajte možgane; zapomnite si kar 3 od 4 naučenih stvari

Kako je mogoče izboljšati pomnjenje naših možganov? Tehnologi IT giganta Lenovo in drugih vodilnih podjetij so razvili prav posebno metodo, s pomočjo katere si lahko zapomnite tudi do 75% novih informacij. Govorimo o tehnologijah VR in AR, ki nedvomno premikata meje mogočega.

(Vir: Lenovo helps transform learning experience for students)

Ne glede na to, kako popolno so zgrajeni naši možgani, je potreben relativno kratek čas, da nove informacije preprosto pozabimo. Ta tako imenovana 'človeška hiba' pa močno vpliva na učenje v šolah in kasneje na delovnem mestu. Vendar pa s pomočjo 'potopitvenih tehnik učenja' (ang. Immersive learning technologies), kot sta AR (ang. Augmented Reality) in VR (ang. Virtual Reality), tehnologi premikajo meje mogočega. Učenje postane, ne le bolj zabavno, ampak tudi veliko bolj efektivno.


Ste vedeli?

Zakaj so znanstveniki in IT strokovnjaki sploh prišli na idejo o drugačnem, naprednejšem načinu učenja?

Zgolj dobrih 6 dni traja, da ljudje pozabijo kar 75% na novo pridobljenih informacij (Vir 1). Na račun tega podatka se lahko zamislimo, na kakšne izzive lahko naletimo pri usposabljanju ljudi za delovna mesta – sploh tista težja, ki vključujejo nevarne razmere. Nedavna študija celo trdi (Vir 2), da 85 % delovnih mest, ki bodo obstajale v letu 2030 sploh še niso izumili. Vse na račun velike izgube novih podatkov, glavni krivec pa naši pozabljivi možgani.

Tehnologi so zato začeli iskati najbolj optimalno rešitev, ki bi našim možganom pomagala pri boljšem pomnjenju novih podatkov. S pomočjo opazovanj pri študentih so tako ugotovili, da VR in AR tehnologiji prinašata bistveno bogatejše učne izkušnje. Glavna prednost te vrste tehnologij je, da si študentje naučeno dlje časa zapomnijo. Lenovo, kot eden vodilnih ponudnikov tehnologije za izobraževanje, je tako svoje moči združil z giganti, kot so Intel®, Microsoft, Google, Veative, Dev Clever, Wild Immersion, Tata Elxsi, Wipro in mnogi drugi. Tako je človeštvo ponovno stopilo na prag novih revolucionarnih odkritij, ki bodo bistveno izboljšali življenje družbe. 


VR - virtualna resničnost za zelo resnično učenje

Gre za eno najmočnejših tehnoloških orodij, uporabljenih v namen usposabljanja. Po podatkih Masie študije (Vir 3), naj bi bilo pomnjenje informacij, predstavljenih z VR tehnologijo kar 75%, medtem ko je bilo pomnjenje teh istih informacij zgolj 10%, če so bile te prebrane.

VR, poleg učinkovitejšega učenja, študentom in učencem ta tehnologija omogoča začutiti realnost. Tako na primer v srednji šoli Fort Worthington v Vzhodnem Baltimoru, učitelji uporabljajo Lenovo VR Headset za nekakšno navidezno teleportiratiranje učencev do najrazličnejših krajev in njihovih znamenitosti. Čeprav fizično niso na izbrani lokaciji, imajo zahvaljujoč VR tehnologiji občutek, kot da bi tam zares bili.

 

Vpliv na skupnost z e-športi

Verjeli ali ne, pripadnost skupnosti in občutek sprejetosti lahko izboljša učne rezultate. Tako na primer na GOAL Academy High School v Koloradu, program Lenovo esports omogoča ogroženim dijakom občutek sprejetosti in pripadnosti v družbo. Učitelji so, na račun uporabe te vrste tehnologije, opazili osupljivo 20% povprečno rast ocen.

Prav tako pa Lenovo predvideva hiperkonvergirano infrastrukturno rešitev, ki bi zagotovila neomejen dostop do najnovejših učnih gradiv.


Spreminjanje načina strokovnega usposabljanja

Še pred časom so se zdele te vrste simulatorji za učinkovito učenje kot možna rešitev za pomoč pri usposabljanju strokovnjakov, kot so na primer astronavti. Glavna ovira, da se niso široko uveljavili pa je bila njihova visoka cena.

Vendar pa je situacija danes bistveno bolj ugodna. AR in VR so še dodatno dodelali, hkrati pa sta postala cenovno veliko ugodnejši tehnološki metodi. Tako ju že lahko srečamo v šolstvu in na različnih delovnih mestih. Zaposlenim se zdijo AR treningi veliko bolj zanimivi od klasičnega usposabljanja. Ta namreč postane veliko bolj funkcionalno, saj povezuje različne učne vzorce.

 

Učinkovitejše reševanje problemov

Potopna učna orodja lahko v določenih primerih popolnoma odpravijo potrebo po memoriziranju postopkov.

S pomočjo AR Headset naprave uspešno pomagajo tehnikom zrakoplovov pri diagnosticiranju težav z motorji. V veliko pomoč so tudi pri sestavi in testiranju sistemov letal. Podpora AR pospeši tudi razvoj novih sistemov. Platforma Lenovo AR je bila uporabljena za razvoj prefinjene, zapletene aplikacije za vzdrževanje letalstva in to v manj kot dveh mesecih. 

 

Izvrstna uporabniška izkušnja

Lenovo skupaj s platformo Intel® vPro® omogoča odlično izkušnjo pri poučevanju, brez sklepanja kompromisov pri varnosti in stabilnosti delovanja. Lenovo virtualna namizna infrastruktura zagotavlja univerzalno in gladko izkušnjo, ki je dostopna kjerkoli, ne glede na uporabnikovo napravo.

S storitvami 'Lenovo end-to-end' so izobraževalne institucije pridobile zaupanja vrednega IT partnerja, ki upravlja in skrbi za te vrhunske tehnološke naprave.

 

Sprememba v svetu

AR in VR tehnologija se s pridom uporabljata na medicinskih šolah, za odpravo kirurških napak, za povečevanje delovne produktivnosti. In kar je najpomembnejše – mladim ponovno vrača voljo do učenja in poseganja po visoko zastavljenih ciljih.

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, prireditvah, novih produktih, študijah primerov in ostalih ugodnostih.
Pridružite se naši skupnosti!