NOVICE

Je obnovitev vaših podatkov predvidljiva?

Prav vsako podjetje, ki svoje podatke shranjuje na računalnikih, se lahko sreča z eno izmed najbolj neprijetnih nevšečnosti – bodisi zunanjega napada v baze podatkov ali notranje napake, ki rezultira k izgubi le teh. Ne glede na to, ali je pri tem šlo za zlonamerno potezo ali človeško napako, je potrebno hitro ukrepati. Ključnega pomena je, da izgubljene podatke učinkovito pridobite nazaj.

Rešitev predstavlja predvidljiva obnova podatkov

Na vas je, da se vprašate, kako bi lahko ukrepali v vašem podjetju, če bi že danes prišlo do katastrofalnega scenarija izgube pomembnih podatkov. Bi lahko predvidljivo prišli do svoje varnostne kopije – tiste ključne baze informacij, o obstoju katere prav nobeno podjetje ne bi smelo sklepati kompromisov? Nujno mora obstajati, dostop do nje pa mora biti hiter in učinkovit, saj boste le tako zaščitili stabilnost vašega podjetja.

Poleg tega vam predvidljiva obnova podatkov zagotavlja suverenost pri sklepanju dogovorov o ravni storitve (ang. SLA: Service-level Agreement) in nenazadnje tudi odpornost vaše organizacije proti tovrstnim napadom na baze podatkov ali napake, ki vodijo do njihovega izbrisa.

Da pa bi dosegli dovolj efektivno pripravljenost glede doseganja predvidljive obnove podatkov, morate razmisliti predvsem o osnovnih lastnostih vašega obnovitvenega jedra.

Varnost vaših podatkov ni samoumevna. Zato vam Cohesity DataProtect ponuja odlične rešitve varnostnih kopij in obnovitev za vašo infrastrukturo, vse od njenega jedra do skrajnega roba.

Ali izvajate vnaprejšnje varnostno kopiranje podatkov SLA?

Neuspela varnostna kopiranja in dolgi časovni okvirji, ki s svojo neodzivnostjo konstantno posegajo v produkcijski čas, pogosto vodijo do nezaželenih kompromisov, ki jih pri sebi sklene uporabnik. Do tega prihaja zato, ker je včasih priročnejše le preskočiti zaščito pomembnih podatkov, kot pa da bi jih ustrezno varnostno kopirali. Vsak od nas je to že kdaj naredil, kasneje pa svojo odločitev obžaloval.

Zapomniti si je namreč potrebno, da se podatki, ki niso zaščiteni, nikakor ne morejo obnoviti. Če niste uspešno dokončali vseh varnostnih kopiranj, ali ste sploh lahko prepričani, da dosegate vsa določila, h katerim ste se zavezali ob podpisu poslovnega dogovora s stranko ali partnerjem?

Predvidljiva obnova podatkov med drugim zagotavlja tudi izpolnjevanje osnovnih SLA predpisov. Cohesity pa vam lahko pomaga, da upravljanje s podatki obrnete celo svojemu podjetju v prid.

Ali lahko naredite globalno Googlu podobno iskanje kateregakoli VM, datoteke ali objekta?

Eksponentna rast podatkov preko delovnih obremenitev in geografskih lokacij v kombinaciji z nasledstvom varnostno kopirne arhitekture spremeni lociranje podatkov v velik izziv. Da ste zmožni doseči predvidljivo obnovo SLA podatkov, morate biti zmožni narediti Googlu podobno iskanje kateregakoli virtualnega izvajalskega okolja (ang. VM: virtual machine), datoteke ali objekta čez vse delovne obremenitve in lokacije. Vse to iz le enega uporabniškega vmesnika (ang. UI: user interface).

Sodobna rešitev varnostnega kopiranja vam bo omogočila enostavno lociranje podatkov, ki jih potrebujete skozi lokacije in vas postavila v željen delovni potek za zagotavljanje predvidljive obnove podatkov.

Sodobni problemi

  • Redka podjetja so ustrezno pripravljena na obnovo podatkov,
  • Napadi na podjetja so se v letošnjem letu povečali za kar 500%, posledica česar je izguba več kot 11.5 milijard dolarjev,
  • Statistika kaže, da lahko le 11% IT odločevalcev obnovi podatke in aplikacije v roku 3 dni od napada,
  • Samo 25% IT odločevalcev je zmožnih obnoviti 75% do 100% njihovih podatkov.

(Podatki veljajo za Ameriko, vir: študija Forrester, oktober 2019)

Rešitev

  • Organizacije so začele v svoje IT procese vpeljevati najnaprednejše prakse varnostnega kopiranja. Veliko pozornosti je usmerjene v procese obnovitve podatkov z namenom minimaliziranja vpliva, ki bi ga lahko imel napad na posel.

(Podatki veljajo za Ameriko, vir: študija Forrester, oktober 2019)

Ali so vaši posnetki podatkov dovolj dobri, da se lahko predvidljivo obnovijo?

IT organizacije so sicer navajene verificiranja svojih varnostnih kopij. Problem je, da ta še vedno poteka ročno, kar vodi do napak. Obnavljanje slabega posnetka podatkov lahko bistveno upočasni obnovo in s tem poveča izpostavljenost kibernetičnim grožnjam.

Kako lahko zagotovite dovolj dobre posnetke podatkov? S samodejnim preverjanjem varnostnega kopiranja, ki daje pooblaščenim skrbnikom varnostne kopije potreben vpogled v podatke. Tako lahko identificirajo kakovostne posnetke podatkov, namenjene obnovi. Tako se bistveno zmanjša proces obnavljanja podatkov in seveda tudi morebitnih neželenih vdorov v podatkovne baze.

Ali obstaja konsistenca med originalnimi in varnostno kopiranimi podatki in aplikacijo?

Neskladje podatkov lahko vodi do nepriljubljene napake 'data not found'. V najslabšem primeru pa se lahko ti tudi trajno izgubijo. Edini način, da se temu izognete je, stroga doslednost. Podatke morate najprej zaščititi v gruči, šele nato potrdite njihov zapis v aplikacijo. Z doslednostjo se zagotavlja podatkovno skladnost varnostne kopije in aplikacije.

Kako hiter je v resnici vaš RTO?

Ciljni čas obnove podatkov (ang. RTO: recovery time objective) je eden izmed ključnih meril, uporabljenih za ugotavljanje zmogljivosti rešitev za varnostno kopiranje. Učinkovit je lahko le hiter RTO. RTO je potrebno tesno uskladiti s predpisi SLA in stranko.

Ali zagotavljate obsežno obnovo?

Poskus obnavljanja brez pravega orodja lahko negativno vpliva na operacije.
Obnova zgolj dveh ali treh VM ali objektov istočasno podaljša njen vmesni čas. Rezultat tega je SLA obnova, ki je vodena s časom njenega trajanja namesto poslovnih potreb.

Če želite izvajati predvidljivo obnovo, morate biti zmožni istočasno obnavljati katerokoli število VM, datotek ali objektov. V ta namen namestite varnostno kopijo, ki lahko ohrani neomejeno število popolnoma hidriranih varnostnih kopij, ki jih je mogoče v vsakem trenutku namestiti. S tem so podatki na voljo tudi, ko se le ti obnavljajo v ozadju.

Korak nazaj za boljšo obnovo

Čeprav se morda sliši logično, da obnavljate podatke iz zadnje varnostne kopije. Vendar pa ob vdoru v sistem to ni najboljša rešitev. Raje se odločite za obnovo iz starejše različice, ki je verjetno veliko bolj čista in brez negativnih posledic napada.

Pogoste varnostne kopije, možnost shranjevanja kateregakoli števila posnetkov in prilagodljivost za obnovitev na katerokoli prejšnjo točko v času so lastnosti, ki determinirajo dobro predvidljivo obnovo informacij. Za zaščito vaših podatkov naj poskrbi le zaupanja vreden ponudnik sodobnih IT rešitev. Oglejte si ponudbo, ki vam jo ponuja Cohesity in preprečite izgubo tistih ključnih elementov, s pomočjo katerih vaše podjetje gradi na uspehu.

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, prireditvah, novih produktih, študijah primerov in ostalih ugodnostih.
Pridružite se naši skupnosti!