NOVICE

Kako lahko Cohesity reši težavo z upravljanjem podatkov?

Podatki so ključni element vsakega poslovanja, vendar izjemno malo podjetij z njimi upravlja strateško in varno. Številnim operativnim delovnim skupinam predstavlja težave že izpolnjevanje osnovnih SLA predpisov, kaj šele, da bi upravljanje s podatki obrnili sebi in svojemu podjetju v prid.

Temeljni vzroki, zaradi katerih pride do težav, povezanih z upravljanjem podatkov, ki vplivajo tako na poslovanje podjetja kot na delovanje IT ekipe, so:

  • Razdrobljena in izolirana podatkovna infrastruktura
    Podatki so razdrobljeni med različnimi oblaki, podatkovnimi storitvami, delovnimi procesi ..., ne samo v programski in stroji opremi, prav tako so vezani na različna geografska območja. Tako za vaše podatke skrbi več ponudnikov, kar pomeni več varnostnih kopij, mreženj, shranjevanj, obnavljanj po katastrofi, razvoja/testiranja in analiz za vsak delec razdrobljenega podatka.

    Vse to v praksi pomeni tudi večji strošek za podjetje in večjo obremenitev vaše operativne ekipe za skrb in pridobitev vseh podatkov.
    Najbolj priljubljena izbira za gostovanje podatkov in aplikacij so javni oblaki, vendar mora vaša operativa še vedno uvesti dodatne funkcije (skladnost z direktivami o podatkih, varnostne kopije ...) za upravljanje podatkov iz vseh oblačnih sistemov (običajno se nahajajo pri več ponudnikih), saj teh ponudniki oblačnih storitev ne ponujajo samodejno.

  • Operativna neučinkovitost
    Zapletenost, ki jo ustvarja infrastrukturna razdrobljenost, močno vpliva na operativno učinkovitost.

    Običajno ni podatkovne izmenjave med komponentami in funkcijami, kar vodi do neučinkovitosti in večje porabe prostora za shranjevanje, saj se vsak podatek hrani večkrat na različnih platformah. S tem se poveča operativna neučinkovitost, saj neizmenjava podatkov od vaše ekipe zahteva poznavanje več različnih sistemov in pravil. Strožje SLA pogodbe, vedno večje poslovne zahteve, kot je zahteva po neprekinjenem delovanju storitev, pa od njih (in vašega podjetja) zahteva, da se spopadejo z večjo zapletenostjo, kar nemalokrat vodi v stres, ki se kaže v neučinkovitosti.

  • Podatki v temi (Dark Data)
    Eden izmed bolj zloveščih vidikov razdrobljenosti podatkov je ta, da večina IT oddelkov nima natančnega nadzora in znanj o vsebini podatkov, njihovi lokaciji, zgodovini, ali o tem, katere občutljive podatke vsebujejo. Ti podatki se shranjujejo, ne da bi bili razvrščeni, indeksirani ali spremljani, kar jasno nakazuje na tveganje podjetja, da ne izpolnjuje vseh skladnosti o ravnanju z osebnimi podatki in predpisi (GDPR in CCPA).
    Kako ravnati skladno s takšnimi podatki? Jih obvarovati pred napadi? Izbrisom?

  • Neuresničene zaveze javnega oblaka
    Javni oblaki niso nujno rešitev za razdrobljenost, neučinkovitost in nadzor nad podatki.
    Običajno podatki podjetja niso samo v enem oblačnem sistemu, saj morajo nekateri zaradi skladnosti ostati v DC, medtem ko so varnostne kopije in DR shranjeni v IaaS, specializirani viri podatkov ali analize pa so večinoma dostopne v SaaS pri drugem oblačnem ponudniku.
    Vse to lahko okoliščine samo še poslabša in privede do zamujenih SLA in izgube podatkov.

  • Pomanjkanje storitev za upravljanje podatkov na ključ
    9 od 10 IT vodij išče rešitev na ključ kot storitev za možnost upravljanja s podatki.
    Na svetovnem trgu močno primanjkuje rešitev, ki bi k upravljanju s podatki pristopile celostno, na ključ – od njihovega nastanka do uporabe.
    Namesto tega so podjetja primorana kopičiti različne pogodbe za podporo, varnost, okolje.


S takšnimi izzivi se ne soočate samo vi, vaša IT ekipa in vaše podjetje. V desetletjih industrije, ki upravlja s podatki, ni bilo skoraj nič temeljnih novosti. Varnostno kopiranje, obnavljanje podatkov, kopiranje, DR načrti in drugi mehanizmi so se razvili postopoma, znotraj lastniških zalogovnikov ponudnikov. Do pred kratkim!


Zasnovna ideja družbe Cohesity je poenostavljenje upravljanja podatkov v podjetju z eno samo platformo
, ki združuje vse vaše podatke v enotnem sistemu upravljanja, ta pa vam omogoča zmogljivo storitev, ki jo lahko popolnoma enostavno uvedete in uporabljate.

Cohesity arhitekturni sistem predstavlja tri glavne sestavne komponente:

- porazdeljen datotečni sistem z eno samo platformo za shranjevanje podatkov na različnih lokacijah,
- eno samo kontrolno ploščo, prek katere upravljate s podatki,
- možnost izvajanja in izpostavljanja storitev za zagotavljanje novih funkcij prek zbirke aplikacij.

S tem lahko vsako podjetje upravljanje podatkov prilagodi svojim potrebam. Enotna programska oprema tako združi vse vaše podatke v enoten sistem, kjer jih lahko preprosto uvajate ali uporabljate.

Kot zastopniki Cohesity programske in strojne opreme v Sloveniji smo vam za svetovanje in naročila na voljo po spletni pošti prodaja@integralis.si.

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, prireditvah, novih produktih, študijah primerov in ostalih ugodnostih.
Pridružite se naši skupnosti!