NOVICE

Sodelovanje Oracle in NIH: kako ustaviti HIV

Tehnologija in medicina sta tesno povezani panogi, ki se med seboj pomembno dopolnjujeta. Sta neverjetno pomembni orodji v boju proti številnim nalezljivim boleznim, med katere sodi tudi HIV.

Še korak bližje odkritju zdravila za HIV 

Splošno znano dejstvo je, da zdravljenje bolnikov z virusom HIV le tem podaljšuje življenje. Hkrati pa ne gre prezreti dejstva, da odsotnost učinkovitega zdravila – cepiva pomeni, da še vedno več kot milijon Američanov živi in se vsakodnevno bori s to boleznijo. Z uporabo znanja, pridobljenega tekom izvajanja uspešnih študij cepiva COVID-19 je Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni, del NIH (ang. National Institutes of Health), lansiral register bolnikov z Rdečim trakom, ki je simbol boja proti tej zahrbtni bolezni. Ta edinstven register na osnovi oblaka, ki ga je ustvaril Oracle, omogoča vsakemu prebivalcu v ZDA, da se prostovoljno javi in tako vključi v klinično študijo HIV. Sodelovanje pa je primarno namenjeno hitremu iskanju preventivnega cepiva.

Partnerstvo za zaščito prihodnosti

Univerza v Oxfordu in podjetje Oracle sta združila moči z namenom oblikovanje globalnega sistema za analizo patogenov (GPAS), ki uporablja globalni skupni standard za analizo virusov in obdelavo podatkov o patogenih. Sistem rezultate pridobi in analizira v zgolj nekaj minutah. Sistem, ki ga napaja Oracle Cloud, pomaga vladam po svetu, zdravstvenim skupnostim in ustanovam javnega zdravja dostop do natančnih in primerljivih informacij o širjenju in razvoju nalezljivih bolezni, sprejemati boljše ključne odločitve in tako veliko hitreje in bolj učinkovito zajeziti njihovo širjenje.

Združitev moči za dober namen

Epidemija COVID-19 je prizadela države po vsem svetu. Tako se je razvila ideja o lansiranju sistema, ki bi izboljšal možnost borbe proti nalezljivim boleznim, kamor sodi tudi HIV. Oraclovi sodelavci so združili moči in ustvarili oblačni sistem, iz katerega lahko zbrane podatke prosto črpajo raziskovalci in znanstveniki. Pretečnost informacij se tako bistveno pospeši, kar vpliva tudi na uspešnost medicinskih raziskav. Zaposleni iz podjetja Oracle so združili moči za dober namena – svoj čas, talent in strast so namenili boju za boljši jutri. "Biti del rešitve je točno to, kar sem želela delati," je povedala Sharon Kennedy, članica tehničnega osebja Oracle APEX.

CDC analizira varnost cepiva z v-safe, ki jo poganja Oracle Cloud

Zaradi potrebe po pospešenih kliničnih testiranj, so prvotna klinična testiranja za COVID-19 izključila določene skupine ljudi, kot na primer nosečnice. S pomočjo CDC v-safe sistema, ki ga je razvil Oracle, pa so lahko ženske, ki so v času nosečnosti prejele cepivo proti COVID-19, lahko odločile deliti informacije o morebitnih zapletih kot posledica na cepivo. Zaradi mnogoštevilnih zapisov v sistemu so raziskovalci lahko prišli do zaključka, da ni bilo nobenih neželenih učinkov na nosečnice, ki so prejele cepivo proti COVID-19. Dotični sistem pa je seveda uporaben tudi pri drugih boleznih, predvsem tistih, katerih zdravljenje je še vedno del kliničnih študij.

Oracle National EHR Cloud sistemi zbirajo in ščitijo zdravstvene podatke

Za ustrezno vzdrževanje visoke stopnje javnega zdravja raziskovalci vsakodnevno preučujejo grafe in vizualizacije. To jim pomaga pri razumevanju globalnega stanja pandemij. Za uspešno delo pa potrebujejo zanesljiv centralni vir podatkov. Centri za nadzor bolezni (ang. The Centers for Disease Control) uporabljajo Oracle National EHR Cloud (več o storitvah v oblaku si preberite tukaj), kot osrednji repozitorij za podatke o cepljenju v ZDA. Gre za anonimne podatke, kjer so bila vsa imena in drugi identifikatorji pacientov odstranjeni z namenom zaščito zasebnosti pacientov, se uporabljajo za analizo in poročanje pooblaščenim agencijam in organizacijam.

Skupaj moderniziramo javno zdravstvo

Inštitut Tony Blair in Oracle sta se združila z namenom uporabe Oracle National EHR Cloud sistema, ki bi pomagal pri upravljanju distribucije cepiva proti rumeni mrzlici v Afriki. V prvem tednu programa je bilo v Gani cepljenih več kot 70.000 ljudi. Z uporabo sistemov, kot sta Oracle Cloud in Public Health Applications, pa bi lahko učinkovito posodobili nacionalno javnozdravstveno infrastrukturo in omogočiti učinkovito distribucijo cepiv, predvsem v dežele tretjega sveta, kjer so nalezljive bolezni in HIV še vedno velik problem.

Vir: Health Mission | Oracle Belgium

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, prireditvah, novih produktih, študijah primerov in ostalih ugodnostih.
Pridružite se naši skupnosti!